Deeleconomie

 • deeleconomie

  Waarom voor dat ene gaatje in de muur een nieuwe boormachine kopen als u deze via een app (al dan niet tegen een kleine vergoeding) kunt lenen van een buurtbewoner?

  En als u maar af en toe een auto nodig hebt, waarom deze dan niet eenvoudig via een app (met waarborgen) huren van een andere particulier in de buurt, die zijn auto ook niet dagelijks nodig heeft?  Door goederen meer te delen hoeven we minder nieuwe goederen te maken en te kopen, dus verlagen we het grondstoffengebruik. Dat is goed voor het milieu. 

  Ruimte in Regels stimuleert deeleconomie en reguleert waar nodig

  Deeleconomie is een innovatieve manier om te werken aan minder grondstoffengebruik. De sterke opkomst van de deeleconomie via online platforms stelt de overheid wel voor uitdagingen, want onze regels zijn niet altijd berekend op dit soort innovatieve initiatieven. Welke regels zijn van toepassing? Hoe handhaven we deze regels? Hoe liggen de verantwoordelijkheden? Én: hoe vinden we ruimte in de regels voor wenselijke innovaties? Kortom, hoe kunnen de deeleconomie stimuleren en tegelijkertijd in goede banen leiden? Want de groei van de deeleconomie vraagt aandacht over hoe publieke belangen geborgd moeten blijven. Ruimte in regels denkt daarin mee samen met andere overheden, kennisinstellingen en (platform)bedrijven in de deeleconomie.

  Ruimte in Regels helpt innovatieve ondernemers in de deeleconomie als zij tegen belemmeringen in wet- en regelgeving aanlopen. Wij kijken, samen met onze partners wat mogelijk en nodig is. Tevens coördineert Ruimte in Regels binnen de rijksoverheid het beleid voor de deeleconomie.

                           deeleconomie in beeld

  Benieuwd naar belemmeringen binnen de deeleconomie? Klik hier voor een paar praktijkvoorbeelden.

  Meer weten? Lees verder in één van onderstaande documenten of websites.
  Wilt u een belemmering melden? Klik dan hier voor het aanmeldformulier.

  - Het kabinetsbeleid t.a.v. deeleconomie; beschreven in Kabinetsreactie op adviesrapport Rathenau Instituut  “Eerlijk Delen;  waarborgen van publieke belangen in de deeleconomie en kluseconomie”
  - Duurzaam Delen:  adviesrapport over stimuleren duurzame vormen van deeleconomie (download in rechterkolom beschikbaar).
  - Kamerbrief kabinetsreactie op transitieagenda’s circulaire economie
  - Autodelen : onafhankelijke website van de samenwerkende partners op het gebied van autodelen.
  - SHARENL onafhankelijke experts op het gebied van deeleconomie en deelplatforms